DIŞ TİCARET PROGRAMI | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MUDU 143 | ||||||||
Ders İsmi: | Dünya Mutfakları | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi GÜLŞEN ÖZDURAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Dünya mutfaklarının karakteristik özelliklerini tanıtmak, dünya mutfaklarından yiyecekler hazırlama becerisi kazandırmak, uluslararası mutfaklarda mevcut yiyecekler hakkında teorik bilgi aktarmaktır. |
Dersin İçeriği: | Dünya Mutfak Kültürü, Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı, İspanyol Mutfağı, İngiliz ve Balkan Mutfakları, İskandinav ve Rus Mutfakları, Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı, Meksika Mutfağı, Güney Amerika Ülkeleri Mutfakları, Asya Mutfağı, Afrika Mutfağı ve Orta Doğu Mutfağı hakkında bilgiler ve uygulamaları içermektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Ders tanıtımı ve işleyiş hakkında bilgi | |
2) | Dünya Mutfak Kültürü | |
3) | Fransız Mutfağı | |
4) | İtalyan Mutfağı | |
5) | İspanyol Mutfağı | |
6) | İngiliz Mutfağı | |
7) | İskandinav Mutfağı | |
8) | Balkan Mutfağı | |
9) | Rus Mutfağı | |
10) | Orta ve Kuzey Amerika Ülkeleri Mutfağı | |
11) | Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı | |
12) | Asya Mutfağı I | |
13) | Asya Mutfağı II | |
14) | Afrika Mutfağı / Orta Doğu Mutfağı |
Ders Notları / Kitaplar: | MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2171, Dünya Mutfakları I Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2247, Dünya Mutfakları II |
Diğer Kaynaklar: | MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2171, Dünya Mutfakları I Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2247, Dünya Mutfakları II |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Dış ticaret teori ve terminolojisini uygulama ile ilişkilendirir. | ||||||||||||||
2) Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan ulusal ve uluslararası mevzuata hâkim olur. | ||||||||||||||
3) Türkiye’deki Gümrük Mevzuatını bilir ve uygulamalarını gerçekleştirebilir. | ||||||||||||||
4) Dış ticaret sürecinde kullanılan tüm belge ve kıymetli evrakın yerini, önemini ve işlevini bilir. | ||||||||||||||
5) Dış ticaretin finansmanıyla ilgili gelişmeleri takip eder ve uygular. | ||||||||||||||
6) Dış Ticaret konusunda mesleki İngilizce bilgisine sahip olur. | ||||||||||||||
7) Türkiye’nin dış ticaret yapısını analiz edebilir. | ||||||||||||||
8) Dış ticaret firmalarının karşılaşabileceği riskleri değerlendirme ve analiz edebilme becerisine sahip olur. | ||||||||||||||
9) Lojistik mevzuatı ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
10) İhracat-İthalat işlemlerini gerçekleştirme becerisi kazanır. | ||||||||||||||
11) Dış ticarette teşvikleri bilir ve uygular. | ||||||||||||||
12) Dış Ticaretin finansman yöntemlerine ilişkin bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
13) Uluslararası lojistik ve taşımacılık konularına hakim olur. | ||||||||||||||
14) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelik ve yeterliliklere sahip olur. | ||||||||||||||
15) Dış ticaret alanında gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Dış ticaret teori ve terminolojisini uygulama ile ilişkilendirir. | |
2) | Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan ulusal ve uluslararası mevzuata hâkim olur. | |
3) | Türkiye’deki Gümrük Mevzuatını bilir ve uygulamalarını gerçekleştirebilir. | |
4) | Dış ticaret sürecinde kullanılan tüm belge ve kıymetli evrakın yerini, önemini ve işlevini bilir. | |
5) | Dış ticaretin finansmanıyla ilgili gelişmeleri takip eder ve uygular. | |
6) | Dış Ticaret konusunda mesleki İngilizce bilgisine sahip olur. | |
7) | Türkiye’nin dış ticaret yapısını analiz edebilir. | |
8) | Dış ticaret firmalarının karşılaşabileceği riskleri değerlendirme ve analiz edebilme becerisine sahip olur. | |
9) | Lojistik mevzuatı ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
10) | İhracat-İthalat işlemlerini gerçekleştirme becerisi kazanır. | |
11) | Dış ticarette teşvikleri bilir ve uygular. | |
12) | Dış Ticaretin finansman yöntemlerine ilişkin bilgi sahibi olur. | |
13) | Uluslararası lojistik ve taşımacılık konularına hakim olur. | |
14) | Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelik ve yeterliliklere sahip olur. | |
15) | Dış ticaret alanında gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilir. |
Anlatım | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınavlar | 1 | 18 | 18 |
Final | 1 | 32 | 32 |
Toplam İş Yükü | 120 |