DIŞ TİCARET PROGRAMI
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MUDU 143
Ders İsmi: Dünya Mutfakları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi GÜLŞEN ÖZDURAN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dünya mutfaklarının karakteristik özelliklerini tanıtmak, dünya mutfaklarından yiyecekler hazırlama becerisi kazandırmak, uluslararası mutfaklarda mevcut yiyecekler hakkında teorik bilgi aktarmaktır.
Dersin İçeriği: Dünya Mutfak Kültürü, Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı, İspanyol Mutfağı, İngiliz ve Balkan Mutfakları, İskandinav ve Rus Mutfakları, Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı, Meksika Mutfağı, Güney Amerika Ülkeleri Mutfakları, Asya Mutfağı, Afrika Mutfağı ve Orta Doğu Mutfağı hakkında bilgiler ve uygulamaları içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Kültür ve yemek ilişkisi konusunda bilgi ve beceri kazanır.
2) Ülkelere göre yemek kültürleri konusunda bilgi ve beceri kazanır.
3) Farklı ülke mutfaklarının özelliklerini tanıyabilme konusunda bilgi ve beceri kazanır
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders tanıtımı ve işleyiş hakkında bilgi
2) Dünya Mutfak Kültürü
3) Fransız Mutfağı
4) İtalyan Mutfağı
5) İspanyol Mutfağı
6) İngiliz Mutfağı
7) İskandinav Mutfağı
8) Balkan Mutfağı
9) Rus Mutfağı
10) Orta ve Kuzey Amerika Ülkeleri Mutfağı
11) Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı
12) Asya Mutfağı I
13) Asya Mutfağı II
14) Afrika Mutfağı / Orta Doğu Mutfağı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA.
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2171, Dünya Mutfakları I
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2247, Dünya Mutfakları II
Diğer Kaynaklar: MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA.
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2171, Dünya Mutfakları I
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2247, Dünya Mutfakları II

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Dış ticaret teori ve terminolojisini uygulama ile ilişkilendirir.
2) Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan ulusal ve uluslararası mevzuata hâkim olur.
3) Türkiye’deki Gümrük Mevzuatını bilir ve uygulamalarını gerçekleştirebilir.
4) Dış ticaret sürecinde kullanılan tüm belge ve kıymetli evrakın yerini, önemini ve işlevini bilir.
5) Dış ticaretin finansmanıyla ilgili gelişmeleri takip eder ve uygular.
6) Dış Ticaret konusunda mesleki İngilizce bilgisine sahip olur.
7) Türkiye’nin dış ticaret yapısını analiz edebilir.
8) Dış ticaret firmalarının karşılaşabileceği riskleri değerlendirme ve analiz edebilme becerisine sahip olur.
9) Lojistik mevzuatı ile ilgili bilgi sahibi olur.
10) İhracat-İthalat işlemlerini gerçekleştirme becerisi kazanır.
11) Dış ticarette teşvikleri bilir ve uygular.
12) Dış Ticaretin finansman yöntemlerine ilişkin bilgi sahibi olur.
13) Uluslararası lojistik ve taşımacılık konularına hakim olur.
14) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelik ve yeterliliklere sahip olur.
15) Dış ticaret alanında gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Dış ticaret teori ve terminolojisini uygulama ile ilişkilendirir.
2) Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan ulusal ve uluslararası mevzuata hâkim olur.
3) Türkiye’deki Gümrük Mevzuatını bilir ve uygulamalarını gerçekleştirebilir.
4) Dış ticaret sürecinde kullanılan tüm belge ve kıymetli evrakın yerini, önemini ve işlevini bilir.
5) Dış ticaretin finansmanıyla ilgili gelişmeleri takip eder ve uygular.
6) Dış Ticaret konusunda mesleki İngilizce bilgisine sahip olur.
7) Türkiye’nin dış ticaret yapısını analiz edebilir.
8) Dış ticaret firmalarının karşılaşabileceği riskleri değerlendirme ve analiz edebilme becerisine sahip olur.
9) Lojistik mevzuatı ile ilgili bilgi sahibi olur.
10) İhracat-İthalat işlemlerini gerçekleştirme becerisi kazanır.
11) Dış ticarette teşvikleri bilir ve uygular.
12) Dış Ticaretin finansman yöntemlerine ilişkin bilgi sahibi olur.
13) Uluslararası lojistik ve taşımacılık konularına hakim olur.
14) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelik ve yeterliliklere sahip olur.
15) Dış ticaret alanında gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Ara Sınavlar 1 18 18
Final 1 32 32
Toplam İş Yükü 120