GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI PROGRAMI
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GİT 403
Ders İsmi: Deneysel Kaligrafi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. SERDAR KİPDEMİR
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Grafik Tasarım Eğitiminde Yazı ve Tipografi derslerinin önemi, tarihi, temel terimleri, temel yazı karakterleri ve anatomileri konularında uygulamalı olarak bilgileri aktarmayı amaçlamaktadır. İnsanlık tarihinin geçmişinde ve günümüzde yazı önemli ölçüde özgül varlığını halen sürdürmekte ve iletişimdeki etkin ve işlevsel önemini korumaya devam etmektedir.
Deneysel Kaligrafi uygulamaları sayesinde dil anlaşılabilir, yazı ise okunabilir olmalıdır içeriğini sağlayacak temel harf, yazı egzersiz ve uygulamaları eşliğinde muhtelif değişik yazı metaryal, araç gereçleri kullanma ve deneyimleme fırsatları oluşturularak, tipografik tasarım kriterlerine uygun yazı tekniklerinı uygulayarak yaratıcı becerilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Deneysel Kaligrafi Sanat eğitimi ile yazı ve tasarımcıları hakkında bilgi sahibi olunmasının yanısıra temel kavramları, temel harf egzersizlerini, geleneksel yazı öğrenme metotlarını ve uygulamaları konusunda beceriler kazandırılır. Grafik Tasarım bölümü öğrencilerinin, yaratıcı kreatif düşünce güçlerini kullanarak duygularını yazı sanatı yoluyla ifade edebilme yeteneklerini geliştirir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yazı ve Tipografi derslerinin önemi, tarihi, temel terimleri, temel yazı karakterleri ve anatomileri konularında bilgi sahibi olabilecek.
2) Uygulaması yapılacak klasik Latin harf ve yazı karakterlerinin tasarımcıları hakkında bilgi sahibi olabilecek bunun yanısıra özellikleri, anatomisi ve yapıları hakkında teknik bilgilere hakim olabilecek.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Temel yazı egzersiz ve harf uygulamalarını metodik olarak öğrenmenin yanısıra el becerilerini kullanabilme ve geliştirilmesi konusunda teknik becerilere ve donanımlara sahip olabilecek.
2) Kaligrafi sanatının geleneksel temel öğrenme metotlarını barındıran eğitim sayesinde el becerilerini geliştirmenin yanısıra, tasarım bilincine sahip, deneysel kaligrafi ile görsel düzenleme uygulamalarını yapabilecek seviyeye ulaşabilecek.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Deneysel Kaligrafi uygulamaları sayesinde tasarım alanının sonsuz derinliğinin bilincinde olarak, yazı öğelerinin kullanımını bireysel yaklaşımlar ile öznel sonuçların alınmasını temel alan tasarımları oluşturma becerilerine hakim olabilecek.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yazının tarihsel süreci ve evreleri, Piktogram, İdeogram (Kavram Yazı), Fonogram, Sembol ve İkon’ ların tanımı, işlevleri hakkında genel bilgilendirme yapılması 1. The Art Of Calligraphy A Practical Guide To The Skills And Techniques (David Harrıs) 2. Kaligrafik ve Tipografik Deneysel Tasarımlar (Namık Kemal Sarıkavak) 3. The Calligraphy Technıques (Diana Hardy Wılson) 4. All About Techniques in Calligraphy Library Of Congress Catolog (Barron’s) 5. Mastering The Art Of Calligraphy (Janet Mehigan) 6. The Calligraphy Handbook (Emma Callery) 7. Creative Calligraphy (Marie Lynskey) 8. The Creative Calligraphy Sourcebook (Adrian Waddington) 9. A-Z Of Type Designers (Neil Macmillan) 10. 90th Century Type (Lewis Blackwell) 11. Typograpy 28 (The Annual Of The Type Directors Club) 12. Typo (Friedrich Friedl - Nicolaus Ott - Bernard Stein)
2) Hiyeroglif piktogramatik yazı sistemleri- Çin ve Japon sembol veya yazı karakterleriı, M.Ö. 1600 yıllarında modern latin alfabesinin temelini oluşturan insanlık tarihinin en önemli 22 işaretten oluşan Fenike latin karakterlerinin ilk işaretlerininin anlatılması.
3) Deneysel Kaligrafi uygulamalarını esas alan temel hazırlık aşamaları, temel egzersiz ve harf biçemlerini tanımalarını sağlayarak bu konuda detaylı bilgilerin aktarılması, kavram ve özellikleri.
4) Deneysel Kaligrafi uygulamalarının tasarım amacı, uygulanış biçimleri , mürekkep ve boyalar ile kesik uç yazı materyallerinin anlatılması, gösterilmesi kullanılış şekillerinin anlatılması
5) Deneysel Kaligrafi uygulamaları için sağ ve sol el kesik uç kalem kullanım biçimleri, kullanılacak yazı kalemlerin özellikleri, yazı ve harf oluşturma başlangıç ve temel egzersizlerin yanısıra pratik uygulamaların yapılması.
6) Yazı karakterlerinin uygun satır aralığında yazılması, harfler, sözcükler ve satır arası boşlukların nasıl olması gerektiği konusunda bilgilerin verilmesi, majiskül ve miniskül harf uygulamalarının yapılması.
7) Klasik Latin harf biçemleri detayları, temel egzersizleri ve uygulama esasları ile birlikte kullanım amacına uygun olarak zemin tasarlama örnekleri ve sayfa kullanım ve tasarım şekillerinin anlatılması.
8) ARA SINAV
9) Geleneksel yazı ve araç gereçleriyle kaligrafik metin veya söz çalışmalarını taslaklandırma aşamaları ve nihai çalışma aşamasına getirilme evrelerini detaylı olarak anlatılması ve örnek proje ödevinin uygulamalı olarak yapılması.
10) Klasik Latin kaligrafi yazı biçemlerinin plastik niteliklerini algılama, kavrama ve belirlenmiş bir yüzey üzerinde harflerden meydana gelen görsel düzenleme anlayışlarının uygulama esasları ve geliştirilmesine yönelik pratik uygulamaların yapılması.
11) Klasik Latin harfler eşliğinde soyut kaligrafik ve resimleme esaslarına dayalı görsel düzenlemeler yapılmasına dair teknik,usul ve uygulamaları hakkında detaylı bilgilerin verilerek konuya dair pratik uygulamaların yapılması.
12) Klasik Latin harfleri ile yapılacak tasarımlarda zemin oluşturma veya hazır zemin kullanma esasları, renk, örüntü, doku, ön ve arka düzlem ilişkileri, büyük-küçük ve başlık metin yazı ilişkilerinin anlatılması ve uygulama esasları.
13) Klasik Latin harfleri ile yapılacak tasarımlarda zemin oluşturma veya hazır zemin kullanma esasları, renk, örüntü, doku, ön ve arka düzlem ilişkileri, büyük-küçük ve başlık metin yazı ilişkilerinin anlatılması ve uygulama esasları.
14) Modern sanat ve tasarıma akımlarına yönelik daha önce yapılmış tipografi afiş çalışmalarının sınıf ortamında incelenmesi, tartışılması ve bu tasarımlar ışığında birer konu başlığı altında, latin kaligrafik harfler ile manuel olarak afiş tasarımlarının oluşturulması.
15) Genel Tekrar
16) SINAV 1. The Art Of Calligraphy A Practical Guide To The Skills And Techniques (David Harrıs) 2. Kaligrafik ve Tipografik Deneysel Tasarımlar (Namık Kemal Sarıkavak) 3. The Calligraphy Technıques (Diana Hardy Wılson) 4. All About Techniques in Calligraphy Library Of Congress Catolog (Barron’s) 5. Mastering The Art Of Calligraphy (Janet Mehigan) 6. The Calligraphy Handbook (Emma Callery) 7. Creative Calligraphy (Marie Lynskey) 8. The Creative Calligraphy Sourcebook (Adrian Waddington) 9. A-Z Of Type Designers (Neil Macmillan) 10. 90th Century Type (Lewis Blackwell) 11. Typograpy 28 (The Annual Of The Type Directors Club) 12. Typo (Friedrich Friedl - Nicolaus Ott - Bernard Stein)

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: 1. The Art Of Calligraphy A Practical Guide To The Skills And Techniques (David Harrıs)
2. Kaligrafik ve Tipografik Deneysel Tasarımlar (Namık Kemal Sarıkavak)
3. The Calligraphy Technıques (Diana Hardy Wılson)
4. All About Techniques in Calligraphy Library Of Congress Catolog (Barron’s)
5. Mastering The Art Of Calligraphy (Janet Mehigan)
6. The Calligraphy Handbook (Emma Callery)
7. Creative Calligraphy (Marie Lynskey)
8. The Creative Calligraphy Sourcebook (Adrian Waddington)
9. A-Z Of Type Designers (Neil Macmillan)
10. 90th Century Type (Lewis Blackwell)
11. Typograpy 28 (The Annual Of The Type Directors Club)
12. Typo (Friedrich Friedl - Nicolaus Ott - Bernard Stein)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

5

4

Program Kazanımları
1) Tasarım ve iletişim alanında mesleki bilgileri temel düzeyde bilir.
2) Alanında edindiği uygulamalı bilgileri tasarım uygulamaları konusunda gerekli olan modern teknik ve araçları tanır, çözümlerde kullanır.
3) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
4) Tasarım alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
5) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
6) Tasarım alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
7) Öğrenme gereksinimlerini belirleyerek öğrenme hedefleri doğrultusunda kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri planlar ve yönetir.
8) Tasarım alanın gelişmelerini takip eder ve yaşam boyu öğrenme kavramını özümser.
9) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
10) Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje, tasarım ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
11) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Tasarım ve iletişim alanında mesleki bilgileri temel düzeyde bilir. 5
2) Alanında edindiği uygulamalı bilgileri tasarım uygulamaları konusunda gerekli olan modern teknik ve araçları tanır, çözümlerde kullanır. 5
3) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. 4
4) Tasarım alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 3
5) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. 3
6) Tasarım alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 2
7) Öğrenme gereksinimlerini belirleyerek öğrenme hedefleri doğrultusunda kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri planlar ve yönetir. 3
8) Tasarım alanın gelişmelerini takip eder ve yaşam boyu öğrenme kavramını özümser. 4
9) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir. 1
10) Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje, tasarım ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular. 3
11) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ödev
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 3 14 42
Uygulama 1 14 14
Sunum / Seminer 1 14 14
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 72