ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PHYS 121
Ders İsmi: Fizik I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 4 6
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi HACER DAŞGIN
Dersi Veren(ler):

Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrenciye, Mekanik ile ilgili kavramları öğretmek, kavramlar arasındaki ilişkiyi ve kanunlarını açıklamak, Fizik kanunlarının problem çözümüne nasıl uygulanacağını anlatmaktır. Ayrıca kazanılan
Fizik bilgilerini laboratuvar uygulamaları ile pekiştirmektir.
Öğrencinin analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Temel Büyüklükler: Uzunluk, Kütle ve Zaman Standartları, Boyut Analizi, Birimlerin Dönüşümü, Vektörlerler, Koordinat Sistemleri, Bir Boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket, Eğik Atış, Düzgün Dairesel Hareket, Hareket
Yasaları, Dairesel Hareket, Enerji ve Enerjinin Korunumu, İmpuls ve Momentum, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik ve Denge, Basit Harmonik Hareket

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Temel fizik kavramlarını öğrenip mühendislik alanında kullanabilir. Karmaşık problemlere çözüm önerileri getirebilir. Bilimsel alandaki gelişmeleri takip edebilir ve bilgi sahibi olabilir. Laboratuvar çalışmalarında yapılan deneylerle teorik bilgilerini pekiştirir ve kendi mühendislik alanı ile ilişkilendirebilir. Elde ettiği sonuçları analiz edebilir ve yorumlayabilir.
2) Temel fizik kavramlarını öğrenip mühendislik alanında kullanabilir.
3) Karmaşık problemlere çözüm önerileri getirebilir.
4) Bilimsel alandaki gelişmeleri takip edebilir ve bilgi sahibi olabilir.
5) Laboratuvar çalışmalarında yapılan deneylerle teorik bilgilerini pekiştirir ve kendi mühendislik alanı ile ilişkilendirebilir.
6) Elde ettiği sonuçları analiz edebilir ve yorumlayabilir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Fizik ve Ölçümler: Uzunluk, Kütle ve zaman standartları, boyut analizi, birimlerin dönüşümü, tahminler ve büyüklük sırası hesaplamaları, anlamlı rakamlar. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
2) Vektörler: Koordinat sistemleri, Vektör ve skaler nicelikler, Vektörlerin bazı özellikleri, Vektör bileşenleri ve birim vektörler. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
3) Bir Boyutta Hareket: Konum, Hız ve sürat. Anlık hız ve sürat. Analiz Modeli: Sabit Hız Altındaki Parçacık. İvme. Analiz Modeli: Sabit İvme Altındaki Parçacık. Serbest Düşen Cisimler. Kinematik denklemlerin matematiksel hesaplardan türetilmesi. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
4) İki boyutta hareket: Konum, hız ve ivme vektörleri, İki boyutta sabit ivmeli hareket. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
5) Eğik atış (Mermi) Hareketi. Analiz Modeli: Düzgün Dairesel Hareket Eden Parçacık. Teğetsel ve Radyal İvme. Bağıl Hız ve Bağıl İvme Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
6) Hareket yasaları: Kuvvet kavramı. Newton’un birinci yasası ve eylemsiz sistemler. Kütle. Newton’un ikinci yasası. Yerçekimi kuvveti ve ağırlık. Newton’un üçüncü yasası. Newton yasalarının bazı uygulamaları. Sürtünme kuvveti Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
7) Dairesel hareket ve Newton yasalarının diğer uygulamaları: Dairesel Hareket ve Newton Yasalarının Diğer Uygulamaları. Düzgün Olmayan Dairesel Hareket. İvmeli Çerçevelerde Hareket. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
8) Bir Sistemin Enerjisi: Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. İki Vektörün Skaler Çarpımı. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
9) Bir Sistemin Potansiyel Enerjisi. Korunumlu ve Korunumlu Olmayan Kuvvetler. Korunumlu Kuvvetler ve Potansiyel Enerji Arasındaki İlişki. Enerji Diyagramları ve Bir Sistemin Dengesi. Enerjinin Korunumu. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
10) Lineer Momentum ve Çarpışmalar: Doğrusal Momentum. Analiz Modeli: İzole Sistem (Momentum). Analiz Modeli: İzole Olmayan Sistem (Momentum). Tek boyutta çarpışmalar, İki boyutta çarpışmalar, Kütle merkezi. Parçacık sisteminin hareketi. Roket hareketi. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
11) Sabit Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi: Analiz Modeli: Sabit Açısal İvme Altındaki Katı Cisim. Açısal ve Ötelemeli Miktarlar. Tork. Analiz Modeli: Net Tork Altındaki Katı Cisim. Eylemsizlik Momentlerinin Hesaplanması. Dönme Kinetik Enerjisi. Dönme Hareketinde Enerji Hususları. Katı Bir Cismin Yuvarlanma Hareketi. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
12) Açısal Momentum: Vektör Çarpımı ve Tork. Analiz Modeli: İzole Olmayan Sistem (Açısal Momentum). Dönen Katı Bir Cismin Açısal Momentumu. Analiz Modeli: İzole Sistem (Açısal Momentum). Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
13) Statik denge ve elastikiyet: Analiz Modeli: Dengedeki Katı Cisim. Ağırlık Merkezi Hakkında Daha Fazlası. Statik Dengedeki Katı Cisimlere Örnekler. Salınım Hareketi: Bir Yaya Bağlı Cismin Hareketi. Analiz Model: Basit Harmonik Hareketteki Parçacık. Basit Harmonik Osilatörün Enerjisi. Sarkaç. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
14) Genel tekrar, soru çözümü. Konu anlatımı, sunum ve soru çözümü.
14) Genel tekrar, soru çözümü.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: 1-Serway, Beichner, Fen ve Mühendislik için Fizik 2, Palme Yayıncılık, Çeviri Editörü: Prof. Dr. Kemal Çolakoğlu, 2002, ISBN 975-8624-22-9.
2-University Physics Volume 1. SAMUEL J. LING, TRUMAN STATE UNIVERSITY
JEFF SANNY, LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY
WILLIAM MOEBS, FORMERLY OF LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

1

2

3

4

5

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Grup çalışması ve ödevi
Laboratuvar
Problem Çözme
Rapor Yazma
Soru cevap/ Tartışma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Sunum
Raporlama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuar 1 % 10
Sunum 1 % 5
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 6 84
Laboratuvar 6 3 18
Ara Sınavlar 1 25 25
Final 1 60 60
Toplam İş Yükü 187